Bel direct: +31 412 690 690

MobiCoach helpt vrachtwagenchauffeurs nog beter op weg met slim datagebruik

MobiCoach uit Oss is altijd benieuwd naar innovatieve oplossingen die het leven van vrachtwagenchauffeurs op de weg veraangenamen. Niet zo gek dus dat het bedrijf besloot samen te werken met Talking Logistics, dat data inzet in de logistieke sector om doorstroming, duurzaamheid en verkeersveiligheid te verbeteren.MobiCoach helpt vrachtwagenchauffeurs nog beter op weg met slim datagebruik

25 jaar geleden bracht MobiCoach uit Oss een Fleet Management Systeem voor transportbedrijven op de markt. Inmiddels rijden de chauffeurs van honderd transportbedrijven dagelijks met het systeem. Goossens: “MobiCoach is een totaaloplossing die logistieke processen zo efficiënt mogelijk inricht.”

Koppelingen

Het bedrijf kijkt continu wat zich in de markt afspeelt en wat beschikbaar komt. Het fleet management systeem wordt telkens uitgebreid met bijvoorbeeld temperatuurmonitoring, emballage en specifieke wensen van klanten. Directeur Twan Goossens: “Klanten die daar behoefte aan hebben, willen we helpen vooraan te lopen.” Dat doet het bedrijf met diverse functionaliteiten die als koppeling worden geïntegreerd in de applicatie. Een goed voorbeeld daarvan is de digitale vrachtbrief, die ruim twee jaar geleden mogelijk werd gemaakt dankzij een nieuwe koppeling.

Zoekverkeer en wachttijden voorkomen

De pilot van MobiCoach met Talking Logistics is in oktober net begonnen als directeur Goossens uitlegt dat GPS-informatie over vrachtwagens wordt verzonden, zodat Talking Logistics op de hoogte is waar het voertuig zich op dat moment bevindt. “Op basis van die informatie horen chauffeurs of ze prioriteit kunnen krijgen bij het passeren van een intelligent verkeerslicht en kunnen ze daarop anticiperen.” Voordeel van een intelligent verkeerslicht voor chauffeurs is dat het de reistijd van vrachtverkeer op drukke doorgangsroutes verkort. Daarnaast nemen de CO2-uitstoot en het brandstofverbruik af.

Op hun beurt zijn planners dankzij de data beter in staat rekening te houden met lokale regelgeving bij het plannen van de ritten. Dat voorkomt zoekverkeer en wachttijden. Met de informatie die planners en chauffeurs delen, is bijvoorbeeld het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat mee geholpen. Goossens: “Je kunt je voorstellen dat het ministerie blij is om inzicht te hebben in het aantal vrachtwagens dat morgen over de A2 rijdt tussen 10.00 en 11.00 uur.” Meer inzicht in verkeers- en goederenstromen helpt ook provincies en gemeenten bepalen hoe zij de infrastructuur willen inrichten.

Meten is weten

Vijf chauffeurs die werken met MobiCoach mochten vanaf oktober testrijden met het systeem van Talking Logistcs. Landelijk ging het om zo’n vijftig chauffeurs. Goossens werkt graag mee aan het verbeteren van de doorstroming van verkeer. “Meten is weten en door bij te sturen behaal je zelf voordeel.” De doorstroming voor de vrachtwagens is altijd afhankelijk van de prioriteitsinstellingen van de wegbeheerder. Nood- en hulpdiensten hebben vanzelfsprekend een hogere prioriteit dan de vrachtwagens.

Asdruk en bandenspanning meten

Een ander project waaraan de vijf chauffeurs deelnemen, bevindt zich nog in de pilotfase. Langs het kanaal tussen Veghel en Helmond liggen lussen in de weg waar met een proefopstelling de asdruk van vrachtwagens wordt gemeten. Een chauffeur die over deze lussen in de weg rijdt, krijgt meteen op zijn dashboard in de cabine te zien of de aanhanger wel of niet te zwaar is beladen. Hij kan daarmee anticiperen op een betere verdeling van het gewicht. Daarnaast wordt gekeken of de bandenspanning in orde is, want met de juiste bandenspanning bespaart de chauffeur brandstof.

Ervaring van transportbedrijf

De klanten van MobiCoach die deelnemen aan het traject, steken daar zelf tijd en energie in en worden na afloop van project ook gevraagd erover te rapporteren.

“Niet alleen de efficiëntie van onze voertuigen, maar ook bij het comfort van onze chauffeurs helpt MobiCoach ons via Talking Traffic.” Wilbert van Uden, Van Uden-Bekx Transport

Auteur: Carline Klijn – van Best – https://www.regioinbedrijf.nl/bedrijfsnieuws/mobicoach-helpt-vrachtwagenchauffeurs-nog-beter-op-weg-met-slim-datagebruik.12347/

MobiCoach helpt vrachtwagenchauffeurs nog beter op weg met slim datagebruik
Schuiven naar boven