Bel direct: +31 412 690 690

Prioriteit aanvragen bij slimme verkeerslichten

Op de N470 in de provincie Zuid-Holland is een tijd geleden een aantal iVRI’s geinstalleerd. iVRI staat voor Intelligente VerkeersRegelInstallatie, oftewel slimme verkeerslichten. Samen met Kamps Transport, Dynniq en de provincie Zuid-Holland heeft MobiCoach een pilot opgezet om het aanvragen van prioriteit te gaan testen. Vrachtvervoer en hulpdiensten kunnen deze prioriteitsaanvragen automatisch indienen op basis van GPS.

Waarom?

De Provincie Zuid-Holland wil graag een betere doorstroming en duurzamer transport realiseren. Door minder te hoeven stoppen bij verkeerslichten en/of slimmer te rijden, kan de CO2-uitstoot gereduceerd worden. Tevens wordt de doorstroming van het verkeer beter.

Hoe?

Door gebruik te maken van een geautoriseerde app voor hulpdiensten en vrachtverkeer, kunnen de slimme verkeerslichten aangestuurd worden op basis van prioriteitsaanvragen. Het idee hierachter is dat je bijvoorbeeld op je scherm te zien krijgt dat het stoplicht over x aantal seconden op groen springt. Daarnaast zie je dat je bij een snelheid van x aantal km/u groen licht zou kunnen halen zonder te stoppen. Dit werkt door near-realtime een positie door te geven indien het vrachtverkeer zich in een geofence bevindt rondom het slimme verkeerslicht.

Het voordeel voor transporteurs?

Sneller groen licht op hoofdwegen zorgt ervoor dat vrachtwagens minder vaak hoeven te stoppen. Dit zorgt voor zowel een tijdsbesparing als een brandstofbesparing. Het werkt in die zin kosten reducerend voor vrachtverkeer.

Uit de pilot is gebleken dat er positieve effecten zijn behaald, namelijk reistijdwinst en minder stops voor de verkeerslichten.

Toekomst?

In de toekomst komen er steeds meer iVRI’s bij, geplaatst in heel Nederland. Het is in onze ogen een mooie ontwikkeling die wij graag op de voet volgen én waar mogelijk een en ander voor zullen gaan ontwikkelen.

Meer weten?

Ben je benieuwd naar de technische werking of wat er uit deze pilot is gekomen? Laat het ons dan gerust even weten. We willen het graag onder het genot van een bakje koffie met je bespreken!

Prioriteit aanvragen bij slimme verkeerslichten
Schuiven naar boven