Bel direct: +31 412 690 690

Connected rijden rond Aalsmeer en Schiphol

Amsterdam Logistics introduceert een stimuleringsregeling voor transporteurs die connected willen gaan rijden binnen het project Connected Transport Corridor (CTC) Amsterdam Westkant. In de corridor hebben chauffeurs rond Greenport Aalsmeer en Schiphol sneller groen bij zogenoemde ‘slimme’ verkeerslichten. Dankzij de vergoeding kunnen transporteurs de techniek van ‘connected rijden’ in de praktijk testen. 

Tekst: Anke Hoets. bron: https://amsterdamlogistics.nl/connected-rijden-bij-aalsmeer-schiphol-profiteer-vd-vergoeding/

Janneke Nijsing maakte de lancering van de regeling bekend tijdens een bijeenkomst van CTC Amsterdam Westkant met logistiek dienstverleners en transporteurs. De toepassing geeft chauffeurs de actuele toestand op de weg – files, pechgevallen en ongelukken – en geeft bij zogeheten slimme verkeerslichten ( iVRI’s) automatisch groen als de verkeerssituatie het toelaat. Hierdoor hoeven vrachtwagens minder vaak te stoppen en weer op te trekken. Doel is de doorstroming in het verkeer te bevorderen en CO2-uitstoot en geluidsoverlast verminderen. Sneller, veiliger en schoner van A naar B dus. 

Datadelen

De mobiliteitstoepassing doet de leek denken aan bekende navigatieapps. Extra is onder meer de voorrang bij de iVRI’s. Om de app haar werk te laten doen is het zaak dat partijen real time datadelen die vervolgens met elkaar gematcht worden: wegbeheerders delen data over het verkeer en andere zaken, de deelnemer over zijn locatie en voertuig. Ondernemers hoeven zich geen zorgen te maken over het delen van hun data, zegt Twan Goossens van Mobicoach. Hij heeft de techniek geïntegreerd in het fleetmanagement systeem (FMS) dat hij aan vervoerders aanbiedt. “Voor het FMS ontvangen we ook data van onze klanten.” 

Als losse app of techniek geïntegreerd in FMS

Door de app in nauwe samenwerking met de klant te integreren in zijn product, kan Goossens meer op maat werken. Zo laat hij nu informatie op scherm zien, maar wordt ook gewerkt aan een spraakgestuurde techniek. “We kunnen zo steeds meer bijschaven naar de eindgebruiker toe.” De in-truckoplossing bestaat sinds kort en onderscheidt zich van de losse apps van onder meer Truckmeister, Request en Greenflow. Deze aanbieders verschillen onderling op accenten. Zo geeft Greenflow zelf een inschatting van de route en geeft de chauffeur er prioriteit waar Truckmeister vraagt om vooraf de bestemming in te stellen waarmee de route meteen duidelijk is.

Veiliger verkeer, rustiger rijden, minder brandstof

Twan Goossens ontvangt positieve reacties op zijn FMS-versie. “Een chauffeur wil liever rijden en niet iedere keer aan een nieuwe techniek wennen. Bovendien is het prettiger als hij onderweg niet op 1 toestel verschillende apps hoeft bij te houden.” De voordelen van connected rijden, bijvoorbeeld het effect op de verkeersveiligheid, zijn moeilijk in getallen uit te drukken, antwoordt Goossens op vragen uit het publiek. “We horen van chauffeurs wel dat ze het erg prettig vinden om vroegtijdig geïnformeerd te worden over incidenten.” En de besparing op brandstofverbruik is concreet aangetoond door TNO. “Eigenlijk zou heel Nederland vergeven moeten zijn van de intelligente stoplichten”, oordeelt hij.

Netwerk van corridors

Dat is nog toekomstmuziek, maar uiteindelijk wel het doel. Er zijn landelijk inmiddels meerdere transportcorridors met op dit moment naar schatting 1000 slimme verkeerslichten. Daarvan geven zo’n 150 daadwerkelijk prioriteit aan vrachtvervoerders. Het voordeel van de landelijke aanpak is, dat als je de applicatie in de ene corridor gebruikt, je ook in de andere corridors prioriteit krijgt. De transportcorridor Amsterdam Westkant met slimme verkeerslichten op de N201 en N231 (richting de A4 en A9) sluit de bloemenveiling in Aalsmeer aan op haar vestigingen in de corridor in Zuid-Holland. Die beperkte reikwijdte noemt een aantal vervoerders een probleem. “De focus ligt op de veiling, terwijl er rond Schiphol veel andere vervoersbewegingen zijn.” Het is inderdaad zaak om massa te gaan creëren, onderstreept Paul Swaak van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hij hoopt dat de vergoeding van CTC Amsterdam Westkant gaat helpen om meer ondernemers over de streep te trekken. “We hebben de hulp van de sector nodig om het netwerk structureel te implementeren.”

Meer weten over deze slimme toepassingen in de logistiek of over de subsidieregeling? Neem dan contact met ons op!

Tekst: Anke Hoets voor Amsterdam Logistics, lees het volledige artikel hier: https://amsterdamlogistics.nl/connected-rijden-bij-aalsmeer-schiphol-profiteer-vd-vergoeding/

Connected rijden rond Aalsmeer en Schiphol
Schuiven naar boven